www.mediator-bucuresti-mediere.ro este o platforma ce isi propune sa sustina activ procesul de mediere din Romania, printr-o informare corecta si completa a persoanelor aflate in conflict, cat si a celorlalte persoane interesate de acest domeniu.

Platforma este un instrument ce reuneste profesioniti din domeniul medierii, din Bucuresti.

Interviu cu Mediatorul Braicovici Cătălin-Daniel


1. De ce medierea? Cand si cum v-ati decis sa deveniti mediator?

Totul a plecat de un proiect la care am visat, am crezut în el de prin 2009-2010, când am auzit prima dată despre mediere. Nu se știau prea multe despre mediere, deși legea era abrogată din 2006 (mai exact Legea 192/2006). Mi-am dorit de mic să lucrez în domeniul juridic, am fost un om corect, sunt un om corect, cred în valori, cred în principiile de “bun simt”, deși astăzi au cam dispărut…. În 2006 părinții, după absolvirea facultății mi-au făcut cadou o firmă. Am muncit la ea de la zero, eu am infiintat-o, cu tot ce implica partea birocratică (nu știam foarte multe pe vremea aceea...). În anul 2007 dupa absolvirea masteratului,  i-am dat viață. Am colaborat cu firme de profil, am incheiat contracte de colaborare, am învățat să lucrez cu agenții economici, plăți, recepția mărfii etc (MI-A PLACUT). Din diferite motive, am renunțat după 6 luni, m-am angajat, firma a fost dată spre “administrare” mamei mele și prietenei de atunci. Amândouă au dezvoltat-o, au dus-o până intr-un punct până în anul 2010. Criza financiară, forfetarul….și alti factori, ne-au obligat să o suspendăm. Am avut datorii la bănci, ca fiecare... pentru diferite necesități de bun simt... Au apărut executările judecătorești (amenintări, stres etc)…..Am citit foarte mult în aceea perioadă tot ce inseamă mediere, procedură... Ca printr-o minune, m-a ajutat un domn mediator, m-a învățat ce pași să urmez ca să-mi salvez familia de la executare.

Cum lucrurile în viata nu se intamplă, ele sunt facute să se intample, mi-a devenit mentor, este vorba de domnul Alin Romulus Pacurar. În anul 2013, mi-am urmat visul, printr-un noroc, aș putea spune, m-am inscris la cursul de mediator. Am absolvit cursul cu media 10 (munca mereu este apreciată, mai devreme sau mai târziu).

Dupa absolvirea cursului, mi-am raspuns la intrebarile referitoare: „De ce familia mea să aibă probleme cu furnizorii? De ce familia mea să ajungă să fie executată silit? De ce involuntar prima mediere din viata mea am făcut-o între tatăl meu și un executor judecătoresc?” Raspunsurile pe care mi le-a dat viata pentru aceste intrebari, au fost toate un prag în formarea mea de mediator (toate au o logica), să învăț câteva noțiuni de drept, care mi-au deschis în interior alte abilități.

În 2015 am fost cooptat de o casa de avocatură din București, care aș putea spune că mi-au schimbat viața….de acolo a plecat totul….. După o perioadă de 6 luni, am revenit în Braila, m-am autorizat ca mediator și am ales ca specializare domeniul penal.

 

2. Va mai amintiti primul dumneavoastra caz? Despre ce era? Ati avut emotii? Ce ati facut dupa finalizarea lui? Ati sarbatorit?

In vara lui 2015, imediat dupa un al doilea prag la care m-a supus viata, a fost acela interventiei chirurgicale pe care am suferit-o, mai exact explozia splinei din senin, fara niciun simptom. La doua luni dupa perioada postoperatorie, am inceput teorectic drumul catre cariera de mediator, cred ca a fost un schimb pe care mi l-a dat viata.

Imi aduc aminte cu emotie, ca am primit un telefon de la un avocat de penal de succes din Galati, intrebandu-ma cum ma simt dupa operatie, daca pot incepe activitatea. Fara sa stau prea mult pe ganduri, i-am zis ca da, sunt pregatit sa intru in Liga Campionilor. A zambit si mi-a zis spus speta pe care o avea. Era vorba de infractiunea de inselaciune, mai exact metoda accidientul. Clientul sau, avant 22 de parti vatamate impartite prin toata tara. I-am cerut toate informatiile necesare pentru a ma pregati emotional si professional pentru a duce la indeplinire aceasta spet. A doua zi, am facut o programare pentru a intra la clientul respectiv, pentru a-mi semna actele de procedura de care eu aveam nevoie.   Era arestat in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Galati, fiind inchis de 14 ani de zile, executand vechile condamnari zi la zi. La regimul sau de detentie, era nevoie de aducerea cu mascati la vorbitor. Nu-mi este rusine sa recunosc, cand am vazut ca mi-l aduce incatusat cu mascati, m-am inmuiat tot, era prima data data in viata cand am avut tangenta cu asa ceva. Am tras aer in piept, am zis; Catalin, asta este cariera ta, ai vrut penal, acum ai. Dupa aproximativ 30 minute, mi-au trecut toate emotiile si am plecat de acolo cu gandul ca voi fi mediator specializat pe penal. Asta s-a si intamplat ulterior, am devenit specializat pe penal si pe malpraxis.

Am urmat procedura medierii, am contactat toate partile vatamate din tara, si-au recuperate prejudiciul, s-au impacat cu detinetinut respectiv. Totul a durat 2  saptamani de zile.

Pot spune ca nu degeaba se vorbeste despre; Prima data, nu se uita! A fost primul caz, care mi-a adus un inceput de popularitate, fiind un mediator abia intrat in profesie. Si de aici au inceput recomandarile si dosarele viitoare pe partea de penal.

 

3. Ce competente credeti ca ar recomanda un mediator bun?

Medierea este arta pe care nu oricine o poate stapâni, iar cei care reusesc au ceva ce îi diferentiaza de altii: VOCATIA.

Sa ajungi un mediator bun, pe langa vocatie, ai nevoie de perseverenta, mult studiu, nu trebuie sa ai weekend, vacante etc. Trebuie sa ai telefonul deschis 24  de ore din 24, sa fii oriunde si oricand pentru clientii tai. Sa nu faci din mediere o activitate part-time. Nu ai cum sa reusesti, sa ajungi sau sa devii mediator bun, dar nu esti implicat 100%. Medierea din punctul meu de vedere, si experimentat de mine in practica, pot spune ca teoria este una, practica este alta. Medierea nu este o profesie de birou, este o profesie de teren, din toate punctele de vedere.

Toate acestea puse ca intr-un puzzle, ajung in scurt timp sa iti devina carte de vizita, ajungi la un moment dat sa nu te mai recomanzi tu, ci sa te recomande faptele, si tot ce ai lasat in urma ta, ca mediator.

 

4. Cum faceti pentru a reusi sa ramaneti neutru intr-un caz cu o incarcatura emotionala mare?

Indiferent de spata pe care o ai ca mediator, nu ai cum sa nu fii implicat emotional. Inca de la inceput, cand partea sau partile ti-au trecut pragul biroului si te-au angajat sa le rezolvi cazul, din acel moment apare presiunea pe umerii tai, deoarece esti responsabil direct sau indirect pentru solutionarea cazului respectiv.

La inceputul carierei si inca am momente in care nu imi pot da la o parte bariera emotionala, dar am invatat sau mai bine spus m-am autoeducat sa-mi controlez emotiile. Intr-o alta ordine de idei, mediatorul pentru a reusi 100% ca  sa fie neutru intr-o speta, trebuie sa-si trasaseze linie foarte clara intre rezolvarea cazului si partea emotionala. In subconstientul fiecarui mediator, trebuie sa se nasca urmatoarea logica; ‘’Este problema lor, nu este problema ta! Tu esti angajat sa-i ajuti sa-si depaseasca problemele, nu sa le rezolvi tu problemele lor!’’

Si atunci orice mediator poate avea randamentul de 100%, inclusiv de a fi neutru si impartial in totalitate.

 

5. Care sunt principalele 3 motive pentru care credeti ca cineva ar trebui sa aleaga medierea? Detaliati putin aceste motive.

Mediatorul faciliteaza comunicarea dintre parti si sprijina solutionarea disputei nascute. El nu se comporta ca un judecator, ci sprijina partile sa discute deschis despre conflictul lor pentru a gasi o solutie reciproc convenabila si durabila.

Medierea este un proces structurat, voluntar, care faciliteaza soluționarea conflictelor dintre parti, punand accent pe interesele partilor, nu pe aspectele juridice ale conflictului.

Rolul mediatorului este de a inlesni negocierile, de a asista partile in luarea deciziilor in scopul identificarii solutiei reciproc convenabile si de durata dintre toate solutiile si optiunile pe care, in acest cadru, le vor gasi partile.

Publicat pe: 2017-02-20

Mediatori recomandați

în funcție de domeniul de expertiză

mediator
Mediator recomandat
mediator
Mediator recomandat
mediator  Bara Elena
Mediator recomandat
FORMULAR DE CONTACT
*
*
*
*
*

Penru o solutionare cat mai rapida a problemei dumneavoastra, va rugam sa alegeti cu atentie subiectul mesajului

Daca sunteti in cautarea unui mediator alageti Caut un mediator. Spuneti-ne problema cu care va confruntati, iar noi va vom recomanda unul dintre specialistii nostri parteneri.

Alegeti Reclama un mediator atunci cand ati avut o experienta neplacuta cu un mediator pe care l-ati contactat prin platforma noastra. Solutionarea reclamatiei poate duce la stergerea acestuia de pe aceasta platforma.

Daca doriti sa actualizati datele de contact sau profilul de mediator, alegeti Actualizeaza date mediator

Daca ati depistat o problema pe site sau aveti o recomandare pentru noi, o puteti face folosind optiunea Recomandare cu privire la site


Ne straduim sa solutionam in cel mai scurt timp posibil, problema semnalata.