www.mediator-bucuresti-mediere.ro este o platforma ce isi propune sa sustina activ procesul de mediere din Romania, printr-o informare corecta si completa a persoanelor aflate in conflict, cat si a celorlalte persoane interesate de acest domeniu.

Platforma este un instrument ce reuneste profesioniti din domeniul medierii, din Bucuresti.

Interviu cu Mediatorul Breniuc Gherghina


1. De ce medierea? Cand si cum v-ati decis sa deveniti mediator?

Cred ca medierea m-a urmarit pe mine. Am avut sansa in anul 2006, cad terminam un Master in Drepturile Afacerilor Europene sa o am profesoara la drept international pe dna Gabriela Mihut-Gyongy care mi-a recomandat sa ma inscriu la primul curs de mediere din Romania, asta era chiar dupa adoptarea Legii 192/2006, legea medierii. Din pacate nu am crezut in mediere la vremea aceea  si, am refuzat.

In anul 2013, am primit cadou de la un colaborator cursurile de mediere. Binenteles, ca nu am putut refuza un cadou. Acum imi pare rau ca nu am inceput din 2006, este foarte placut sa reusesti sa convingi doua parti aflate in conflict sa intre in negociere si sa ii determini sa gaseasca o solutie.

 

2. Va mai amintiti primul dumneavoastra caz? Despre ce era? Ati avut emotii? Ce ati facut dupa finalizarea lui? Ati sarbatorit?

Primul meu caz, a fost un dosar penal de furt, aflat deja pe rolul instantei de judedcata iar infractorii, doi frati erau arestati.

NU, nu am avut emotii deoarece in meseria mea de jurist, intram fregvent in negocieri cu partile contractante. Diferenta o reprezenta procedura; mentinerea impartialitatii, neutralitatii, confidentialitatea informatiilor.

Mediarea a fost o reusita, persoana vatamata a aceptat medierea, am semant acordul, iar cei doi au fost eliberati. Bineinteles ca am sarbatorit, chiar partile au venit la birou cu flori si sampanie. Stiu, ca le-am tinut un “discurs” despre furt si au promis ca-l vor tine minte toata viata.

 

3. Care este cea mai mare realizarea din cariera dumneavoastra de mediator?

Da, sunt foarte mandra de solutionarea unui caz greu, de natura penala, cu multe parti avand la baza infractiunea de inselaciune cu un prejudiciu foarte mare. Am fost cel de-al doilea mediator la care au apelat partile deoarece primul mediator nu a reusit intrarea in mediere. Asa ca, dosarul era déjà la Curtea de Apel. Am obtinut in baza contractului de madiere amanarea cauzei cu 3 luni pentru solutionarea medierii, timp in care am incheiat acordurile de mediere (atunci, un conflict de natura penala  se putea solutiona prin mediere pana la ultima instanta de judecata. Acum nu se mai poate, decat pana la citirea actului de sesizare in fata instantei de judecata, asa a decis CCR).

Nimeni nu credea la acel moment ca vom reusii. Cheia era recuperarea intregului prejudiciu de catre partea vatamata. Chiar daca nu au platit toate partile implicate in infractiune, am reusit sa ii conving pe ceilalti sa plateasca ei pentru a scapa de pedeapsa privarii de libertate. Nu se gandise-ra inainte la solutia aceasta. Au pus mana de la mana, au achitat si au scapat.

Partea vatamata a fost multumita pentru ca si-a repuperat paguba foarte mare cauzata de respectivii. Daca acestia ar fi fost pedepsiti cu inchisoarea, partea vatamata ar fi ramas fara bani  pentru ca nu aveau bunuri pe care sa-i execute iar acestia nu i-ar fi dat niciodata banii de buna voie. Iata, cum medierea a fost o solutie buna pentru ambele parti!

 

4. Care sunt principalele 3 motive pentru care credeti ca cineva ar trebui sa aleaga medierea? Detaliati putin aceste motive.

In primul rand, recomand medierea tuturor persoanelor care nu reusesc singure sa puna capat unui conflict de natura civila, comerciala, penala, de familie, etc. Sa incerce medierea inainte de a alege instanta de judecata. De ce ? Pentru ca nu au ce pierde si nici nu stiu cat pot castiga.

In al doilea rand,  medierea este o cale juridica moderna, relaxanta, foarte flexibila in privinta orelor si durata sedintelor. In pus fata de orice alta pocedura, daca partile aflate in conflict nu vor sa se intalneasca face-to-face, nu este obligatoriu. Sunt persoane care sunt puternic afectate emotional, acestea isi pot solutiona conflictul fara sa se intalneasca cu celalta parte. Mediatorul este persoana prin care se transmite informatia si se negociaza rezolvarea conflictului.

In al treilea rand, pe langa faptul ca este o procedura  confidentiala, este si mai putin costisitoare, nu are un termen de solutionare, partile decid cand se termina, deci: poate dura o zi sau mai mult,  cu exceptia situatiei in care mediatorul esueaza mediarea .

 

5. Cum credeti ca s-ar putea imbunatati activitatea mediatorilor in Romania? Ar trebui schimbat ceva?

Activitatea medierii in Romania este una destul de buna in comparatie cu alte state ale UE.

Din punctul meu de vedere, daca legislatia s-ar modifica si  anumite conflicte usoare, familiale, civile s-ar solutiona obligatoriu prin mediere, activitatea s-ar imbunatatii foarte mult iar profesia ar capata alte conotatii.  Instantele de judecata s-ar degreva de niste conflicte minore pe care partile le-ar putea solutiona singure cu ajutorul mediatorului. Cum ar fi de ex: conflictul intre doi soti divortati care nu sunt de acord cu scoala copilului sau, cu practicarea unui anumit sport, etc. Va dati seama, cum ar putea alege judecatorul in locul parintilor?

Cred insa, ca inainte de modificarea legislatiei, Consiliul de Mediere ar tebui sa puna bazele unei entitati pentru dezvoltarea persoanala si profesionala a mediatorilor. Mediatorii au nevoie de o permanenta dezvoltare  a cunostintelor, atat in domeniul juridic, al psihologiei cat si pentru imbunatatirea abilitatilor de negociere.

Publicat pe: 2017-02-21

Mediatori recomandați

în funcție de domeniul de expertiză

mediator
Mediator recomandat
mediator
Mediator recomandat
mediator  Bara Elena
Mediator recomandat
FORMULAR DE CONTACT
*
*
*
*
*

Penru o solutionare cat mai rapida a problemei dumneavoastra, va rugam sa alegeti cu atentie subiectul mesajului

Daca sunteti in cautarea unui mediator alageti Caut un mediator. Spuneti-ne problema cu care va confruntati, iar noi va vom recomanda unul dintre specialistii nostri parteneri.

Alegeti Reclama un mediator atunci cand ati avut o experienta neplacuta cu un mediator pe care l-ati contactat prin platforma noastra. Solutionarea reclamatiei poate duce la stergerea acestuia de pe aceasta platforma.

Daca doriti sa actualizati datele de contact sau profilul de mediator, alegeti Actualizeaza date mediator

Daca ati depistat o problema pe site sau aveti o recomandare pentru noi, o puteti face folosind optiunea Recomandare cu privire la site


Ne straduim sa solutionam in cel mai scurt timp posibil, problema semnalata.