www.mediator-bucuresti-mediere.ro este o platforma ce isi propune sa sustina activ procesul de mediere din Romania, printr-o informare corecta si completa a persoanelor aflate in conflict, cat si a celorlalte persoane interesate de acest domeniu.

Platforma este un instrument ce reuneste profesioniti din domeniul medierii, din Bucuresti.

Interviu cu Mediatorul Carvaci Simona Claudia


1. De ce medierea? Când şi cum v-aţi decis să deveniţi mediator?

Am ales această profesie pentru că mi se pare fascinant de complexă şi de ofertantă şi îmi aduce foarte multă satisfacţie când reuşesc să ajut şi să readuc armonia în relaţiile celor din jur.

Decizia de a deveni mediator autorizat a venit firesc, atunci când am realizat că o mare pondere din activitatea mea de manager, în relaţiile cu furnizorii, cu clienţii, cu diverşi colaboratori, cu colegii, o avea partea de conciliere şi reuşeam să detensionez situaţiile. În acelaşi timp, nu eram deloc împăcată când ştiam că în familie sunt tensiuni, că prietenii au probleme care ţin de comunicare şi încercăm să-i ajut să îşi rezolve neînţelegerile, evident, în măsură în care cei implicaţi direct îmi permiteau să intervin.

 

2. Va mai amintiţi primul dumneavoastră caz? Despre ce era? Aţi avut emoţii? Ce aţi făcut după finalizarea lui? Aţi sărbătorit?

Îmi amintesc primul meu caz de mediere şi sunt convinsă că nu îl voi uită niciodată.

Era un conflict de familie în care cei doi parteneri de viaţă, necăsătoriţi, au decis să se separe şi au dorit să găsească împreună cea mai bună soluţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului lor, în cele mai bune condiţii, aşa cum este şi firesc şi de aşteptat să procedeze părinţii implicaţi şi responsabili. Nu pot spune că am avut emoţii, mă simţeam "că peştele în apă", simţeam că acolo era locul meu, ştiam exact ce am de făcut şi asta îmi dădea încredere în mine şi sunt convinsă că am transmis şi părţilor încrederea, pentru că totul a decurs natural. Eram însă foarte atentă, conştientă fiind că se vor lua decizii care vizau viaţă unui copil şi trebuia să iau în calcul toate aspectele, astfel încât acesta să aibă cât mai puţin de suferit după separarea părinţilor şi să beneficieze de tot ce se putea: implicare, susţinere, relaţii armonioase cu părinţii şi familia extinsă.

Medierea s-a încheiat cu success şi după finalizarea medierii eram foarte încântată că am reuşit să îi ajut să îşi găsească soluţiile care să le ofere o relaţie civilizată şi copilul să aibă o viaţă cât mai bună, prin implicarea ambilor părinţi.

Am sărbătorit cu familia prima mea mediere din postura de mediator autorizat, mediere încheiată cu succes.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, şi mi-a confirmat încă o dată că am făcut alegerea corectă, a fost acel sentiment deosebit pe care îl ai atunci când primeşti mulţumiri şi ştii că ai ajutat cu adevărat pe cineva.

 

3. Ce competenţe credeţi că ar recomandă un mediator bun?

Din punctul meu de vedere un mediator bun este acea persoană care are abilităţi native spre conciliere, este o persoană de încredere, are abilitatea de a ascultă pe cineva fără să judece prin prisma propriilor experienţe şi valori, are capacitatea de a înţelege că oamenii sunt diferiţi şi asta îi face speciali, unici şi că fiecare are dreptatea lui.

Un bun mediator are abilitatea de a înţelege sentimentele care au generat un conflict, dar reuşeşte să rămână cerebral şi să îi ajute pe cei implicaţi să depăşească barierele emoţionale şi de comunicare, astfel încât să îşi rezolve neînţelegerile într-o manieră elegantă.

 

4. Cum faceţi pentru a reuşi să rămâneţi neutră într-un caz cu încărcătură emoţională mare?

În majoritatea situaţiilor încărcătură emoţională este mare, pentru că, inclusiv la cazurile în care, la început, părţile intră la discuţii cu atitudine relativ conciliantă, în timpul discuţiilor pot ieşi la suprafaţă argumente care amplifică puţin conflictul, momente delicate, în care tensiunea creşte, pentru că apoi, cu ajutorul meu, părţile să îşi clarifice anumite aspecte şi să între într-o zona de conciliere reală.

Încărcătură emoţională este cea care mă ajută în profesia mea să identific adevăratele nevoi ale părţilor şi nu am dificultăţi în a-mi păstra neutralitatea, pentru că, deşi le înţeleg emoţiile şi pe întreg parcursul discuţiilor ţin cont de sentimentele şi dorinţele exprimate de părţi, sunt conştientă că implicarea mea, mai mult decât îmi permite profesia, ar duce la pierderea neutralităţii şi mi-ar bloca orice posibilitate de a-i ajută cu adevărat.

Pe lângă aspectele legale ce ţin de statutul profesiei de mediator, la nivel personal, pierderea neutralităţii ar putea genera un întreg lanţ de neplăceri: povara sentimentului de trădare a încrederii părţilor, nerespectarea promisiunilor asumate, o falsă rezolvare a conflictului - problema fundamentală nefiind cu adevărat rezolvată, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului, la complicarea situaţiei şi la discreditarea mea că mediator. Nimeni nu ar avea de câştigat. Aşadar, pentru binele tuturor, indiferent de cât de mare este încărcătură emoţională, am toate motivele să rămân neutră!

 

5. Care sunt principalele 3 motive pentru care credeţi că cineva ar trebui să aleagă medierea? Detaliaţi puţin aceste motive.

Sunt mai mult de 3 motive pentru care cei implicaţi într-un conflict ar trebui să aleagă medierea, dar, dacă trebuie să aleg 3, acestea ar fi:

  • Prin mediere conflictele se rezolva mult mai rapid şi cu costuri mult mai mici decât prin procedura clasică a instanţei de judecată.
  • Prin mediere există o mare posibilitate că relaţiile de familie, de muncă, de business sau relaţiile cu terţii să fie salvate şi, de ce nu, poate chiar îmbunătăţite, ceea ce ar fi imposibil urmând procedura clasică, a instanţei de judecată. Suntem oameni, trăim printre oameni şi avem nevoie de susţinerea şi aprecierea celorlalţi, deci salvarea relaţiilor este extrem de importantă.
  • Medierea le permite părţilor să îşi rezolve neînţelegerea prin aplicarea unor soluţii personalizate, identificate şi alese de părţi, evident cu respectarea legii, dar fără că părţile să fie obligate să se încadreze în anumite şabloanele rigide. Avem aşteptări, visuri, dezamăgiri, bucurii, neîmpliniri şi împliniri, fiecare dintre noi are propriile experienţe, valori, trăiri şi are nevoie să îşi rezolve situaţiile în acord cu toate acestea. Suntem unici, suntem speciali şi avem nevoie de soluţii speciale, iar medierea ne oferă acest mare avantaj.

Nu lăsaţi conflictele să va umbrească bucuriile vieţii! Aveţi încredere în mediere!

Publicat pe: 2017-05-03

Mediatori recomandați

în funcție de domeniul de expertiză

mediator
Mediator recomandat
mediator
Mediator recomandat
mediator  Bara Elena
Mediator recomandat
FORMULAR DE CONTACT
*
*
*
*
*

Penru o solutionare cat mai rapida a problemei dumneavoastra, va rugam sa alegeti cu atentie subiectul mesajului

Daca sunteti in cautarea unui mediator alageti Caut un mediator. Spuneti-ne problema cu care va confruntati, iar noi va vom recomanda unul dintre specialistii nostri parteneri.

Alegeti Reclama un mediator atunci cand ati avut o experienta neplacuta cu un mediator pe care l-ati contactat prin platforma noastra. Solutionarea reclamatiei poate duce la stergerea acestuia de pe aceasta platforma.

Daca doriti sa actualizati datele de contact sau profilul de mediator, alegeti Actualizeaza date mediator

Daca ati depistat o problema pe site sau aveti o recomandare pentru noi, o puteti face folosind optiunea Recomandare cu privire la site


Ne straduim sa solutionam in cel mai scurt timp posibil, problema semnalata.