www.mediator-bucuresti-mediere.ro este o platforma ce isi propune sa sustina activ procesul de mediere din Romania, printr-o informare corecta si completa a persoanelor aflate in conflict, cat si a celorlalte persoane interesate de acest domeniu.

Platforma este un instrument ce reuneste profesioniti din domeniul medierii, din Bucuresti.

Interviu cu Mediatorul Kreuziger Ramona-Mariana


1. De ce medierea? Cand si cum v-ati decis sa deveniti mediator?

Am intrat în profesia de mediator în anul 2013, în urma absolvirii cursului de formare în mediere.

Prima data am aflat de această profesie de la un coleg, jurist ca È™i mine pe vremea aceea, într-o instituÈ›ie de stat. A venit la mine în birou È™i mi-a spus: ”M-am înscris la un curs de mediere È™i sunt foarte încântat, cred că È›i s-ar potrivi tare bine È™i È›ie”. Și tot aÈ™a..., o perioadă mi-a povestit zilnic despre mediere astfel încât la următorul curs m-am înscris È™i eu.

Ce a urmat? Simplu: mi-am dat demisia din funcția de Consilier juridic și am pornit pe calea medierii, cale deloc ușoară, dar provocatoare.

Atât eu, cât È™i colegul meu de atunci, suntem astazi mediatori.

Și acum, la fel ca la început, cred că medierea ar trebui să fie primul gând al unui om care are o problema. Medierea este calea păcii, a comunicării. Daca oamenii ar gandi: ”trebuie sa discut, sa vedem cum rezolvam” si nu ”...mă duc sa dau în judecată”, lucrurile ar fi mai simple, noi ca oameni am fi mai buni unii cu altii, am fi mai împăcaÈ›i È™i mai fericiÈ›i.

Da, fac mediere pentru ca, prin MEDIERE oamenii pot fi mai fericiți.

 

2. Va mai amintiti primul dumneavoastra caz? Despre ce era? Ati avut emotii? Ce ati facut dupa finalizarea lui? Ati sarbatorit?

În ceea ce priveÈ™te primul meu caz, mai bine zis primul nostru caz, deoarece am lucrat È™i lucrez uneori È™i acum, împreună cu o colegă, fiind astfel co-mediator. Eram amândouă foarte emoÈ›ionate.

Dacă în privinÈ›a procedurii, a redactării documentelor eram foarte sigură pe mine, emoÈ›iile veneau din perspectiva părÈ›ilor: ambele erau mai în vârstă decât mine, niciuna nu vroia să cedeze în faÈ›a celeilalte, conflictul dintre ele fiind partajul ca urmare a unei moÈ™teniri, conflict care dura de mai mult de 3 ani.

Una  dintre părÈ›i venise la mine È™i mă rugase să o ajut că a fost dată în judecată de nepoata ei ca să ”împartă casa de la È›ară È™i ea nu are bani de avocat”.

După ce i-am vorbit despre mediere È™i ce presupune această procedură, a fost de acord să se întâlnească față în față cu nepoata sa, chiar dacă nu era prea încrezătoare ca aceasta va dori să discute cu ea sau că ar putea să se înÈ›eleagă prin mediere.

La finalul procedurii, după ce au ajuns la o înÈ›elegere cu privire la partajarea casei, semnând un Acord de Mediere în acest sens, ambele ne-au mulÈ›umit, atât mie cât È™i colegei mele că le-am convins să stea de vorbă.

A fost o mediere cu multă încărcătură emoÈ›ională, pentru toate părÈ›ile, inclusiv pentru noi ca mediatori.

Ca mediator, cred că cea mai grea parte dintr-o procedură este să convingi părÈ›ile să se prezinte la mediere, să stea față în față È™i să caute soluÈ›ii pentru problema lor. Am avut foarte puÈ›ine situaÈ›ii când părÈ›ile s-au prezentat la mediere È™i nu au ajuns la o înÈ›elegere.

Imi aduc aminte, ca, după acest prim conflict mediat, m-am simÈ›it È™i bucuroasă È™i tristă. Eram bucuroasă că am reuÈ™it să ajut părÈ›ile să ajungă la o înÈ›elegere, dar eram tristă să constat că membrii ai aceleiaÈ™i familii, din orgoliu, stau si se ceartă ani intregi când ar putea să rezolve foarte uÈ™or È™i fară traume problemele dintre ei.

 

3. Ce competente credeti ca ar recomanda un mediator bun?

În primul rând atunci când o persoană decide să devină mediator, trebuie să îÈ™i facă o analiză temeinică a propriei personalități.

Cred ca un mediator trebuie să fie în primul rând o persoană răbdătoare, căreia să-i facă plăcere să asculte oamenii, să fie perseverent, dar să nu deranjeze, să fie comunicativ, dar să nu vorbească prea mult, să respecte È™i să impună respect prin calitățile sale ca om.

 

4. Cum faceti pentru a reusi sa ramaneti neutru intr-un caz cu o incarcatura emotionala mare?

Indiferent de caz,  indiferent de încărcătura emoÈ›ională a părÈ›ilor, ca mediator trebuie să fii neutru È™i imparÈ›ial față de părÈ›i si față de problema lor. Nu trebuie să iei partea nici uneia dintre ele È™i nici să ai vreun interes cu privire la rezultatul înÈ›elegerii lor. Asta nu înseamnă că pe parcursul procedurii, ca mediator nu ai emoÈ›ii, că nu tinzi să dai dreptate unuia sau altuia, dar nu trebuie să  arăți toate acestea, trebuie să ascunzi acea parte din tine care iti spune cine È™i de ce greÈ™te din punctul tău de vedere.

VedeÈ›i..., fiecare parte are punctul lui de vedere pe care il susÈ›ine cu argumente pro È™i contra, bazate pe emoÈ›iile È™i sentimentele lui, iar ca mediator tu trebuie să găseÈ™ti puncte comune în argumentele părÈ›ilor, să le scoÈ›i în evidență emoÈ›iile È™i să conÈ™tientizeze ce este mai important pentru ele.

Pentru mine personal, la finalul medierii pot spune că am fost neutră, atunci când pe parcursul aceleiaÈ™i proceduri am simÈ›i compasiune sau poate mai multă înÈ›elegere când pentru o parte când pentru cealaltă.

Imi este foarte greu să descriu în cuvinte toate trăirile mele ca mediator pe parcursul unei proceduri, deoarece mediere presupune pe lângă tehnică, foarte multă emoÈ›ie, de multe ori mă bazez pe instinct, pe ceea ce simt în momentul respectiv È™i multe întrebari adresate părÈ›ilor vin tocmai din aceste emoÈ›ii È™i sentimente, din acest instinct.

 

5. Cum credeti ca s-ar putea imbunatati activitatea mediatorilor in Romania? Ar trebui schimbat ceva?

Activitatea mediatorilor in Romania s-ar putea imbunățăți prin schimbări de ordin legislativ, schimbări la care se lucrează, Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, trebuie modificată, completată și actualizată la nevoile actuale ale societății.

De asemenea activitatea mediatorilor s-ar îmbunătăți dacă societatea civilă ar întelege că prin mediere toÈ›i avem de câÈ™tigat.

Publicat pe: 2017-03-07

Mediatori recomandați

în funcție de domeniul de expertiză

mediator
Mediator recomandat
mediator
Mediator recomandat
mediator  Bara Elena
Mediator recomandat
FORMULAR DE CONTACT
*
*
*
*
*

Penru o solutionare cat mai rapida a problemei dumneavoastra, va rugam sa alegeti cu atentie subiectul mesajului

Daca sunteti in cautarea unui mediator alageti Caut un mediator. Spuneti-ne problema cu care va confruntati, iar noi va vom recomanda unul dintre specialistii nostri parteneri.

Alegeti Reclama un mediator atunci cand ati avut o experienta neplacuta cu un mediator pe care l-ati contactat prin platforma noastra. Solutionarea reclamatiei poate duce la stergerea acestuia de pe aceasta platforma.

Daca doriti sa actualizati datele de contact sau profilul de mediator, alegeti Actualizeaza date mediator

Daca ati depistat o problema pe site sau aveti o recomandare pentru noi, o puteti face folosind optiunea Recomandare cu privire la site


Ne straduim sa solutionam in cel mai scurt timp posibil, problema semnalata.