www.mediator-bucuresti-mediere.ro este o platforma ce isi propune sa sustina activ procesul de mediere din Romania, printr-o informare corecta si completa a persoanelor aflate in conflict, cat si a celorlalte persoane interesate de acest domeniu.

Platforma este un instrument ce reuneste profesioniti din domeniul medierii, din Bucuresti.

Interviu cu Mediatorul Margu Ana-Cristina


1. De ce medierea? Cand si cum v-ati decis sa deveniti mediator?

Decizia mea de a deveni mediator a apărut după  ceva timp de la momentul în care am aflat despre această  profeie, relativ nouă în România. Inițial, ca absolvent de studii juridice, am fost convinsă că ceea ce îmi doresc este să îmi construiesc o carieră ca jurist, fiind licențiată în drept și având și un master în științele penale. Însă a sosit clipa în care mi-a încolțit în minte ideea de a deveni mediator. Iar asta întrucât ca urmare a  informării mele asupra a ceea ce presupune munca unui mediator, am considerat că mi s-ar potrivi această profesie, și astfel am făcut demersurile necesare intrării în rândul mediatorilor: am urmat cursul de formare a mediatorilor, am susținut examen, m-am autorizat și mi-am deschis biroul de mediere.

 

2. Va mai amintiti primul dumneavoastra caz? Despre ce era? Ati avut emotii? Ce ati facut dupa finalizarea lui? Ati sarbatorit?

Desigur că îmi amintesc foarte bine despre primul meu caz rezolvat. Era la câteva luni de la momentul deschiderii biroului meu de mediator, când am primit un telefon de la o doamnă care mă selectase de pe tabloul mediatorilor aflat în holul Judecătoriei din Râmnicu Vâlcea. Mă selectase pe mine, fără a mă cunoaște, pentru simplul fapt că mă numesc Ana, așa cum se numește și fiica dânsei.

Mi-a spus că dorește să soluționeze problema desfacerii căsătoriei prin mediere. M-am bucurat că fusesem aleasă eu și că astfel puteam să "sparg gheața". Desigur, emoțiile au fost mari, voiam să fac totul foarte bine și ambele părți să fie mulțumite. Am urmat procedura și am trimis invitație la mediere soțului doamnei. Deși doamna mă avertizase că avem de-a face cu un soț dificil, acesta m-a sunat după primirea invitației și, ulterior, s-au prezentat împreună la biroul meu, unde a avut loc medierea.

Medierea s-a finalizat cu o înțelegere totală. A fost primul meu succes, ceea ce mi-a demonstrat că alegerea mea cu privire la intrarea in profesie a fost corectă.

 

3. Ce competente credeti ca ar recomanda un mediator bun?

În opinia mea, un mediator bun  trebuie să fie un profesionist  de încredere, empatic, pacifist, bun ascultător, să dețină cunoștințe vaste din domeniile cu  care interferează profesia sa, să fie și  un bun orator, să fie persuasiv, și să aibă  multă  răbdare. Și lista poate rămâne  deschisă.

 

4. Care este cea mai placuta experienta din cariera dumneavoastra de mediator?

Ceea ce pot spune acum, după cei patru ani de la autorizarea în profesia de mediator, este că fiecare caz  rezolvat a fost pentru o relaă  provocare. Am rezolvat cauze din fiecare domeniu, respectiv civil, penal, comercial, de muncă, și chiar un malpraxis medical.

Totuși, mărturisesc că am o anume afinitate față de cauzele de familie. Așa fiind, îmi amintesc de un caz în care soții, despărțiți în fapt de vreo doi ani, decid să divorțeze. Aveau împreună un minor, iar soția născuse o fetiță în urma unei relații extraconjugale.

Au venit împreună cu copiii la birou, fetița avea 6 luni, iar soțul  mamei a acceptat paternitatea fetiței, nedorind să o conteste, desi avea acest drept, legal. A afirmat chiar că dorește să o ajute pe copilă atunci când va crește, întrucât el urma să plece în Germania împreună cu băiețelul rezultat din căsătorie, a cărui custodie a dorit-o.

M-a emoționat profund întrega situație, am văzut oameni buni, iertători, emaptici. Oameni care își asumau cu fruntea sus eșecul acelei căsnicii, fără a se blama unul pe celălalt. Oameni care au înțeles că trecutul nu poate fi schimbat și că cel mai bun lucru este să privească spre viitor.

A fost o lecție de viață, și sunt bucuroasă că acei oameni m-au primit în mijlocul acelei situații să îi ghidez spre viitor.

 

5. Cum faceti pentru a reusi sa ramaneti neutru intr-un caz cu o incarcatura emotionala mare?

Uneori pare dificil ca mediator să rămâi  neutru și impartial. Iar asta pentru că, uneori avem cauze cu o mare încărcătură emoțională. Sunt oameni care plâng în fața mea, și atunci este greu să nu mă miște acest fapt. Însă știu că, dincolo de a fi empatică, așa cum trebuie să fie orice mediator, există necesitatea respectării celor două principia sacre ale profesiei: neutralitatea și imparțialitatea.

Niciodată nu am gândit măcar să înclin balanța în favoarea părții care își afișează suferința mai mult, și știu bine că ambele părți poartă în  suflet durere.

Îmi respect profesia și respect oamenii care vin în fața mea să îi ajut să decidă rezolvarea unei anumite cauze .

Publicat pe: 2017-02-20

Mediatori recomandați

în funcție de domeniul de expertiză

mediator
Mediator recomandat
mediator
Mediator recomandat
mediator  Bara Elena
Mediator recomandat
FORMULAR DE CONTACT
*
*
*
*
*

Penru o solutionare cat mai rapida a problemei dumneavoastra, va rugam sa alegeti cu atentie subiectul mesajului

Daca sunteti in cautarea unui mediator alageti Caut un mediator. Spuneti-ne problema cu care va confruntati, iar noi va vom recomanda unul dintre specialistii nostri parteneri.

Alegeti Reclama un mediator atunci cand ati avut o experienta neplacuta cu un mediator pe care l-ati contactat prin platforma noastra. Solutionarea reclamatiei poate duce la stergerea acestuia de pe aceasta platforma.

Daca doriti sa actualizati datele de contact sau profilul de mediator, alegeti Actualizeaza date mediator

Daca ati depistat o problema pe site sau aveti o recomandare pentru noi, o puteti face folosind optiunea Recomandare cu privire la site


Ne straduim sa solutionam in cel mai scurt timp posibil, problema semnalata.